måndag 2 februari 2009

LAGAR!!!!

Ställer en fråga vad som gäller ang. vildfiskar!!!!!

Får man FOTA dom eller inte???

En del säger det är förbjudet och en del säger att man får men att man inte SKA för fiskens bästa. Vi i T.O.P.P har i alla fall slutat fota fiskarna i båten utan släpper tillbaka dom så fort och så skonsamt som möjligt. Om man är 2 kan vi ta en bild om det är möjligt vid återutsättning eller en bild i vattnet. Skulle va kul o veta vad som gäller för det förekommer ju på en del bloggar fotografering av dessa fiskar ännu!!!!! Lämna gärna en kommentar!!!!

Ps. Vi ska bli bättre på att inte fota så blodiga bilder Ds

6 kommentarer:

Anonym sa...

Hej! Det kan väl vara klokt att resonera att fisk som ska returneras har större chans att klara sig om den tillbringar så lite tid som möjligt uppe ur vattnet. Detta dels för att den är byggd för att vara i vattnet och inte i luften, dels för att slemskiktet kan skadas med sjukdomar som följd, dels för stressmomentet är större ovan vattnet. Om man tar upp fisken ur vattnet och fotograferar eller väger den ökar tiden i luften och även kontakten med fisken. Alltså är det bäst att kroka loss fisken i vattnet. Samma resonemang tycker jag kan gälla fiskar som är på gränsen till lovliga, dvs 60 cm i Vänern.

Fiskeriverket, Länsstyrelserna och Kustbevakningen tycker så här:

"Fisketillsynen har fått rapporter om att det är vanligt förekommande att fiskande på Vänern poserar med laxfisk med fettfena. Detta är direkt olämpligt då det är kraftigt stressande för fisk att hållas i luft. Möjligheten för en redan utmattad fisk att överleva vid återutsättning blir kraftigt reducerad av all onödig hantering.

Fiskereglerna för fredad fisk i Vänern finns beskrivna i Fiskeriverkets föreskrifter (FIFS 2004:37) om fiske i sötvattensområdena. I §17 står följande att läsa;

”Fångst i Vänern med angränsande vattendrag av lax och öring som inte är märkt genom att fettfenan är bortklippt är förbjudet under hela året.
Den som fångar sådan, icke fenklippt, fisk skall genast släppa ut den i vattnet.”


Länsstyrelsen uppmanar därmed alla fiskande att följa de regler som finns. Då det idag finns laxfiskstammar i Vänern som är akut utrotningshotade måste regelverket följas om det i framtiden ska finnas någon vild laxfisk kvar!"

Svenskmastare sa...

Enligt fiskebestämmelserna http://www.lansstyrelsen.se/NR/rdonlyres/D06FBDE9-D39A-4EF6-A0E5-395647FC1FD7/70249/Fskeregler_280507vanern_sv_webb.pdf
står det att man inte får ens får fånga en lax med fettfena. Så det kanske är smart att inte fota dom i alla fall. Men det kan ju vara svårt att kroka av dom i vattnet också. I alla fal om det blåser lite....

Anonym sa...

Har sagt det i 5år, en stort problem när det gäller trollingifiskare är att dom INTE kan hantera fisken ordentligt.

Klart det inte blir några 15kgslaxar om dom skall upp 5ggr och fjällas i håvar och trassla in sig och riva upp halva käften för att sedan fotas en halvtimme mot en sträv matta eller båtbotten.

Bottenklass så långt ögat når....

Anonym sa...

sluta med allt fotande på vildfisk punkt slut . och ha fisken utanför båten och kroka av hu svårt kan det vara. måste många vara så kåta att visa upp till andra att man fått fisk man måste väl lita på varandra att man får den fisk man säger . och tror inte nån på en så vet man ju själv vad man fått och är det ingen som tror på vad jag själv fått så skiter jag i det

en skadad lax som talar

Anonym sa...

fel som fan detta
http://fiskeguidningnu.blogspot.com/

Anonym sa...

Hej!

Det som är anmärkningsvärt tycker vi är att de som ska vara så kallade förebilder för oss som börjar med trolling de tar kort på fen fiskar hela tiden och de är guider och man ser det på tv också såg ett avsnitt från fiske drag där de tar upp och visar fen fiskar men berättar inget om att de kan ta skada av det!